Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Πασχαλιάτικες συνταγές

Πασχαλινές μαγειρικές συνταγές!
(Πολύ καλό! - να προστεθούν εικόνες) 

Μαγειρίτσα: Υλικά (Σερβίρει 4)

  • 1 συκωταριά
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  • Λίγο σέλινο
  • 1 μαρούλι
  • 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι
  • Υλικά για το αβγολέμονο
  • 4 αυγά μόνο τους κρόκους
  • χυμό 2 λεμονιών

Εκτέλεση συνταγής

Πλένουμε καλά την συκωταριά και την βράζουμε για πέντε λεπτά, και την ξαφρίζουμε συνεχώς.
Μετά την βγάζουμε από την κατσαρόλα και την πλένουμε ξανά , και μετά την ψιλοκόβουμε καλά σε μικρούς τετράγωνους κύβους.
Σε μια κατσαρόλα ζεματάτε όλα τα λαχανικά για την μαγειρίτσα και τα ψιλοκόβουμε.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και μετά προσθέτουμε την ψιλοκομμένη συκωταριά και την σοτάρουμε λιγάκι.
Προσθετέ τα λαχανικά και ανακατεύουμε καλά.
Στην συνέχεια ρίχνουμε νερό και αφήνουμε την συκωταριά μαζί με τα λαχανικά να βράση για 40 λεπτά.
Στην συνέχεια ρίχνουμε το ρύζι και βράζουμε για 10 λεπτά περίπου.
Στην συνέχεια φτιάχνουμε το αυγολέμονο.
Χτυπάτε καλά μόνο τους κρόκους των αυγών ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και χτυπάμε καλά, μετά ρίχνουμε λίγο λίγο ζωμό από την μαγειρίτσα, μέχρι να το αυγολέμονο να πάρει την ίδια θερμοκρασία με την κατσαρόλα, και στην συνέχεια το ρίχνουμε στην υπόλοιπη μαγειρίτσα και ανακατεύουμε καλά.
Τέλος κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά.
Ρίχνουμε το ανάλογο αλάτι , πιπέρι.
Σερβίρουμε την πασχαλινή μαγειρίτσα, με ένα καλό άσπρο κρασί.


Τσουρέκι : Υλικά (Σερβίρει 8)

  • 1 1/2 κιλού αλεύρι
  • 2 κουταλιές σούπας μαγιά μπύρας
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο γάλακτος
  • 1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
  • 6 αυγά
  • 1 κ. σούπας γεμάτη ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κουταλιά κοφτή μαχλέπι
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα
  • 1 κουταλάκι κοφτό αλάτι

Εκτέλεση συνταγής

Ζεσταίνουμε το γάλα να γίνει χλιαρό και μέσα σε αυτό λιώνουμε με τα δάχτυλά μας τη μαγιά.
Προσθέτουμε 1/2 φλιτζάνι αλεύρι και ανακατεύουμε να γίνει ένας πηχτός χυλός.
Το σκεπάζουμε με ένα λαδόχαρτο και τυλίγουμε την ζύμη για τσουρέκι με μια κουβέρτα να φουσκώσει.
Στο μεταξύ βάζουμε σε λεκάνη το αλεύρι με το αλάτι,λιώνουμε το βούτυρο και το ρίχνουμε.
Βράζουμε το μαχλέπι ή το γλυκάνισο σε λίγο νερό,το σουρώνουμε και ρίχνουμε ένα φλιτζάνι του καφέ.
Προσθέτουμε τα αυγά ολόκληρα, τη ζάχαρη,το ξύσμα πορτοκαλιού και το φουσκωμένο χυλό με τη μαγιά και ζυμώνουμε να ενωθούν όλα τα υλικά και να γίνει μια ζύμη μαλακή.
Σκεπάζουμε τη λεκάνη με λαδόχαρτο,τυλίγουμε με μάλλινη κουβέρτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει τόσο ώστε να διασπαστεί.
Την ξαναζυμώνουμε, κόβουμε κομμάτια και πλάθουμε τα τσουρέκια στρογγυλά,κοτσίδες ή διάφορα σχέδια.
Τα τοποθετούμε σε ελαφρά βουτυρωμένη λαμαρίνα,σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν.
Αλείφουμε με αυγό, πασπαλίζουμε,αν θέλουμε με ζάχαρη και ασπρισμένα αμύγδαλα και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 30 λεπτά.

Κουλουράκια πασχαλινά

Υλικά (Σερβίρει 10)

  • 1 1/4 κιλού αλεύρι
  • 3 φλ. ζάχαρη
  • 8 αυγά
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο γάλακτος
  • 3 βανίλιες
  • 3 κουταλάκια κοφτά ανθρακική αμμωνία
  • γάλα όσο πάρει η ζύμη


Εκτέλεση συνταγής

Ας ξεκινήσουμε τα πασχαλινά κουλουράκια.
Βάζετε το αλεύρι σε λεκάνη και κάνετε στη μέση μια γουβίτσα.
Βάζετε το βούτυρο σε τηγάνι να κάψει και το ρίχνετε στο αλεύρι.
Αφήνετε να περάσουν μερικά λεπτά για να κρυώσει και με τις δύο παλάμες τρίβετε το αλεύρι με το βούτυρο καλά.
Χωρίζετε τους κρόκους από τα ασπράδια.
Χτυπάτε τους κρόκους με τη ζάχαρη πολύ καλά και τα ασπράδια να γίνουν χωριστά να γίνουν μαρέγκα.
Κάνετε πάλι στο αλεύρι μια γουβίτσα και ρίχνετε τους κρόκους με τη ζάχαρη,τα ασπράδια και λίγο γάλα χλιαρό (1 φλιτζάνι του καφέ) μέσα στο οποίο έχετε διαλύσει καλά την αμμωνία.
Ρίχνετε τέλος και τις βανίλιες και ζυμώνετε καλά να ενωθούν και να γίνουν μια μαλακή ζύμη.
Πλάθετε τα πασχαλινά κουλουράκια μικρά σε διάφορα σχήματα,τοποθετείτε σε βουτυρωμένο ταψί ή λαμαρίνα αραιά, αλείφετε με αυγό και ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 20 λεπτά.


Αρνί ψητό

Υλικά (Σερβίρει 6)

  • 2 κιλά αρνί η κατσίκι
  • 10 σκελίδες σκόρδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

Αλατοπιπερώνουμε το αρνί και κόβουμε τις σκελίδες στην μέση.
Ανοίγουμε τρύπες στο κρέας με ένα κοφτερό μαχαίρι και τοποθετούμε μέσα από ένα σκόρδο.
Τυλίγουμε με τριπλή λαδόκολλα και τοποθετούμε σε ταψάκι.
Ψήνουμε το αρνί στους 200 βαθμούς στον αέρα ή 220 στον απλό φούρνο ,για 3 ώρες.
Δεν τρυπάμε τις λαδόκολλες μεχρι να ψηθεί το αρνί γιατί θα φύγουν οι χυμοί του και θα ξεραθεί.
Σερβίρουμε το αρνί με φρεσκοτηγανισμένες πατάτες και μαρουλοσαλάτα.


Αναστασία Πατρώνα & Νίκη Χαρχαντή (Β6)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου